Valistusta Helsingin alkukesässä – Les Lumières -festivaali

Katajanokalla, 25.5.2016

Helsingin alkukesään kuuluu tänä vuonna jo 14. kertaa kansainvälisestikin ainutlaatuinen valistusajan festivaali ”Les Lumiéres”(15.-19.6.2016), www.lumieres.fi. Kiitos festivaalin taiteellisen johtajan ja sielun, pianisti Marja Rumpusen, olemme saaneet vuosittain eläytyä Euroopan valistusajan taiteelliseen ja tieteelliseen ilmapiiriin ja ajatustenvaihtoon, joihin kaukaisesta Suomestakin otettiin osaa. Valistus on meidänkin historiaamme, jota festivaali havainnollistaa tänäkin vuonna tuomalla Ritarihuoneelle ja Suomenlinnaan ainutlaatuisia esityksiä suomalaisten yhteyksistä muuhun Eurooppaan.

Tänä vuonna teemana on suomalaissyntyinen Gustav Philip Creutz (näyttelijä Carl-Kristian Rundman) – runoilija, valtiomies ja diplomaatti, joka oli Kustaa III:n lähettiläs ja mm. Marie Antoinetten säännöllinen päivällisvieras. Hän saapuu kuvitteellisen Kreivi Anckarbjelken (näyttelijä Joachim Wigelius) vieraaksi kotimaahan Pariisista. Creutzin elämäntyön esittelee kirjailija, Ruotsin akatemian jäsen Horace Engdahl, ja Creutzin ystävän, belgialaissyntyisen  säveltäjän Grétryn musiikkia tulee esittämään maailmankuulu Guy Van Waas & Les Agrémens -barokkiorkesteri solisteineen.

Nykyiselle ”historiattomaksi” kutsutulle ajalle ja aikalaisille tällainen valistus korkealaatuisen klassisen musiikin ja upeiden dramatisointien kautta on mitä parhainta huvia ja hyötyä!

Vuosia festivaalia ja sen uutteran johtajan ponnisteluja seuranneena luonnollisesti huolettaa huonon taloudellisen tilanteemme vaikutukset. Vaikka festivaali on saavuttanut arvostetun aseman ja suosion, on selvää että lipputulot eivät riitä kattamaan sen kuluja. Kun rahoitusta leikataan ”juustohöyläperiaatteella”, Les Lumières- festivaalin kaltaiset pienillä budjeteilla ja tehokkaasti hoidetut festivaalit joutuvat pulaan. Les Lumiéres-festivaalikin painii taloutensa kanssa ja on joutunut supistamaan tarjontaansa.

Pidän tätä erityisen valitettavana, ja toivoisin julkisen vallan päättäjiltä ja muilta rahoittajilta, että Les Lumiéres- festivaali, joka erityisesti tuo esiin pohjoismaisten ja manner-eurooppalaisten kulttuurikytkösten pitkiä perinteitä ja näin tukee länsimaista identiteettiämme, saisi vakiinnutettua rahoituspohjansa ja voisi tuoda meille sisäänpäin kääntyville suomalaisille tarvitsemaamme valoa jatkossakin!